< Terug naar nieuws

Deel dit nieuwsbericht

Valley wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023

Het nieuwbouwproject Valley op de Zuidas heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Wethouder Reinier van Dantzig en Arno Visser van Koninklijke Bouwend Nederland overhandigden de prijs aan de bewoners en de betrokken partijen. Met dit project hebben Amsterdammers gekozen voor een opvallend gebouw met eigenzinnige architectuur gekozen. Het project kreeg 22,6% van de stemmen.

Valley, een blikvanger met twee gezichten op de Zuidas
Het project Valley is met de 3 torens, aan elkaar verbonden met een ‘vallei’ van oplopende terrassen en haar iconische architectuur een blikvanger op de Zuidas. Het duurzame gebouw biedt ruimte aan 200 vrije sector huurwoningen, kantoren en voorzieningen. Valley is een gebouw met twee gezichten; de spiegelende glazen buitengevel passen bij het zakelijke deel van de Zuidas. Daarnaast heeft het gebouw ook een warme menselijke kant met natuursteen, terrassen en veel groen. Op het gebouw bevindt zich bovendien een groen landschap met een vijver, die voor iedereen toegankelijk is.

Architectuur, kunst en natuur gaan perfect samen
Wethouder Reinier van Dantzig: ’Valley is een gebouw waar we als Amsterdammers trots op mogen zijn. Het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van dit deel van de stad en past in deze buurt. Hier hebben ontwerper, ontwikkelaar, (Nederlandse) eigenaar/belegger en gemeente samengewerkt. Met als resultaat een project dat bijdraagt aan een groenere wijk en waar werken en wonen hand in hand gaan. Met deze prijs krijgt Valley de erkenning op architectonisch gebied die het verdient.’ 

Een gebouw dat open staat voor de Amsterdammer
Cees van der Spek van EDGE, de projectontwikkelaar van het project: “We zijn meer dan trots dat het gebouw Valley door de Amsterdammers is verkozen als winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Een mooie erkenning voor een groen gebouw dat open staat voor de Amsterdammer door zijn publieke park en restaurants. Een Amsterdams icoon van internationale allure.’

Prijsuitreiking op de Dag van de Bouw
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023 is uitgereikt op de Dag van de Bouw. Koninklijke Bouwend Nederland organiseert deze dag waarbij heel veel bouwprojecten bezocht kunnen worden. “Arno Visser: Dit gebouw ademt vakmanschap uit. Valley is qua duurzaamheid en bouwtechniek een hoogstandje, dat door G&S Bouw en Boele & van Eesteren is gerealiseerd met oog voor detail. Goed dat voor deze niche gebouwd wordt; het zal de doorstroming bevorderen. We zullen in deze moeilijke tijd alle zeilen moeten bijzetten om de woningbouwproductie op peil te houden.

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2021 en augustus 2022 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 200 Amsterdammers uit 64 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 4.200 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

1. Valley – 22,6%
2. Sluishuis – 16,3%
3. Kramatweg – 12,3 %
4. De Citadel – 10,5%
5. Groenmarkt – 9,6%
6. De Goudvink – 7,6%
7. Haut – 7,5%
8. De Jakoba – 5,6%
9. De Bocht – 4,7%
10. Lieven 6 en 8 – 3,3%

 De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een jaarlijkse prijs die georganiseerd wordt door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.